SAJTÓKÖZLEMÉNY


ENERGETIKAI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA AZ INNO-FOOD ÉLELMISZERIPARI ÉS INNOVÁCIÓS KFT.-NÉL

Európai Uniós forrás segítségével energetikai fejlesztés megvalósítására került sor az INNO-FOOD Élelmiszeripari és Innovációs Kft. szalafői székhelyén, a GINOP-4.1.4-19-2020-03167 pályázat keretén belül. A Széchenyi 2020 GINOP-4.1.4-19 megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása című pályázati kiírására benyújtott projekt 9,19 millió Forint támogatásban részesült.

Az Inno-Food Kft.-t 2006-ben alapították, családi vállalkozásként működik. A Kft. megalapítása óta a társaság tulajdonosi szerkezetében változás nem történt. A vállalkozás két ügyvezetője az alapítás óta változatlan: Balaskó Lajos.
A vállalkozás székhelye 9942 Szalafő, Templomszer 22. b. ép. alatt található, egyben ez a központi ügyintézés helyszíne is és a vállalkozás gazdasági tevékenységeit is itt végzi. Fő profilja és főtevékenysége a 10.51 TEÁOR kóddal jelölt Tejtermék gyártása.
Az Őrség szívében kialakított telephely minden tekintetben megfelel a természeti és építészeti kincsek megóvása érdekében, napjainkban rendkívül szigorú építészeti és ipartelepítési szabályoknak. A térség természetvédelmi oltalma miatt pedig csak olyan ipari eljárások jöhetnek szóba, amelyek nagy hangsúlyt helyeznek a környezet terhelésének minimalizálására.
A Templomszerről a Csörgőszerre vezető út mentén fekvő Őrségi Tejüzem épülete, külső megjelenésében a klasszikus őrségi házakat idézi. A terpeszkedő - egyszintesnek tűnő - épületnek csak a korszerű állapota utal nem túl régi építésére. A tájba illeszkedő épület azonban csak a látszat, amely falai között a legmodernebb gyártástechnológiát rejti. Már az üzem tervezésekor fontos szempont volt, hogy az ide látogatók betekintést nyerjenek a termék előállítás folyamatába. Éppen ezért az épületnek a Csörgőszeri útra néző oldalfalát úgy alakították ki, hogy a látogatók az üvegfalon keresztül betekintést nyerhessenek az üzem mindennapjaiba.
Mára már a vállalkozás egyre szélesebb körű ismertségnek örvend, az üzemben csomagolt termékek elérhetők a teljes megyében és azon túl is.


A kedvezményezett neve: INNO-FOOD Élelmiszeripari és Innovációs Kft.
A projekt címe: Energetikai fejlesztés megvalósítása az INNO-FOOD Élelmiszeripari és Innovációs Kft.-nél
Megvalósítás helyszíne: 9942 Szalafő, Templomszer 22/B. 416 hrsz.
Projekt tényleges fizikai befejezési ideje: 2022.06.30.
Beruházás összköltsége: 16.700.000 Ft
Elnyert, szerződött támogatás összege: 9.185.000 Ft
Támogatás mértéke: 55 %

Beruházás rövid bemutatása:

A fejlesztés célja a vállalkozás saját tulajdonú telephelyének energetikai fejlesztése. A beruházás keretében az alábbi tevékenységek megvalósítására kerül sor:
- 49,6 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítése.

A fejlesztés indokaként nevesíthető volt, hogy a vállalkozás tevékenységének ellátásához, működésének biztosításához semmiféle megújuló energia előállító technológiával nem rendelkezett, így egyrészt a működési költségek optimalizálása, másrészről a villamos energiát megújuló energiaforrásból történő előállítása volt a cél, kiváltva ezzel a fosszilis energiahordozókat szinte teljes egészében.
A fejlesztéssel érintett épület általános állapota megfelelő, általános energetikai követelményeknek megfelelő, a napelemes rendszer telepítésére a pályázati feltételrendszernek megfelelő borítású tetőn került sor. A napelemes rendszer telepíthetőségéről statikai szakvélemény rendelkezésre áll.

A fejlesztés hatására az épület villamos energia ellátását csaknem 70 százalékos mértékben a napelemes rendszer elégíti ki, így elmondható, hogy a működésre a beruházás megvalósítása ugyan közvetlen hatással nem bírt, de az üzemi költségét csökkentette. Összességében a működési költségek optimalizálódását eredményezte a beruházás.
A beruházás az épület értékét növelte, a pénzügyi mutatókat javította, s már középtávon biztosítja az alapot következő beruházások és fejlesztések megvalósításához.

A telepítésre került napelemek típusa és mennyisége:
-Trina Solar TSM-400DE09.08 400W napelem modul – 124 db

A telepítésre került inverterek típusa és mennyisége:
-Solaredge SE25K hálózati inverter 3 fázisú betáplálásra – 2 db

 

További információ kérhető:

Balaskó Lajos
06302042617
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.